Belka
Piątek, 27 Stycznia 2023   imieniny: Angela, Jan, Przybysław
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 

Warsztaty dla dzieci „Co się dzieje z żywnością, której nie zjemy?”

Data publikacji: 2017-10-13, Data modyfikacji: 2017-10-13
A A AWydrukDrukuj  
 
Warsztaty dla dzieci „Co się dzieje z żywnością, której nie zjemy?”

16 października na całym świecie od 1979 roku obchodzony jest Światowy Dzień Żywności, ogłoszony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Z tej okazji Bank Żywności SOS i Muzeum dla Dzieci organizują wyjątkowe warsztaty „Co się dzieje z żywnością, której nie zjemy?” Odbędą się one w niedzielę 15 października w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie przy ul. Kredytowej 1. W programie bezpłatne zajęcia edukacyjne o niemarnowaniu żywności z Doradcą Kulinarnym Nestlé Jerzym Pasikowskim.

Na odwiedzających muzeum w najbliższą niedzielę czeka wiele niespodzianek. O godzinie 12.00 rozpoczną się otwarte warsztaty kulinarne, które poprowadzi Doradca Kulinarny Nestlé  i znany szef kuchni Jerzy Pasikowski. Podczas dwugodzinnego spotkania dzieci i ich rodzice będą mieli okazję zobaczyć, w jaki sposób można wykorzystać pozostałe po wcześniejszych posiłkach resztki jedzenia, przygotowując proste  i ciekawe dania.

Oprócz warsztatów na miejscu będzie można obejrzeć wystawę tematyczną i wziąć udział w lekcji prawidłowego układania produktów spożywczych w lodówce. W dniu obchodów Światowego Dnia Żywności będzie również wyświetlany film “Była sobie żywność”. Na wszystkie wydarzenia wstęp jest bezpłatny. Osoby zainteresowane wzięciem udziału w warsztatach o niemarnowaniu żywności proszone są o rezerwację mailową poprzez wysłanie zgłoszenia na adres rezerwacje@ethnomuseum.pl.

Oficjalny partner wydarzenia – firma Nestlé, od lat aktywnie realizuje swój cel „Podnoszenie jakości życia i dążenie do lepszej przyszłości”, angażując się w promocję wiedzy o niemarnowaniu żywności. O tym, jak ważny jest to temat, świadczą liczby. Według badań organizacji UNEP, każdego roku niemal jedna trzecia produkowanej na świecie żywności – czyli około 1,3 miliarda ton – trafia do kosza. Badania przeprowadzane w Polsce wskazują, że w naszym kraju ten problem dotyczy 9 mln ton jedzenia i występuje w prawie każdym gospodarstwie domowym. W badaniu przeprowadzonym w 2014 roku na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, 35% Polaków przyznało się do wyrzucania żywności.

Nestlé Polska S.A., Źródło artykułu: infowire.pl, Autor zdjęć: Nestlé Polska S.A.
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Kreska
Dodaj artykuł
 
Polecane

DOSTAWCY-INTERNETU-W-POLSCE-NAJLEPSZY-INTERNET

 




Brak sond
 
Newsletter
Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
 
 

Świętochłowice - miasto na prawach powiatu w województwie śląskim, w centrum Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego.

Do świętochłowickich zabytków należą: zespół zabudowań walcowni na terenie dawnych Zakładów Cynkowych "Silesia" w Lipinach, kamienice zwane familokami z 2. połowy XIX wieku i początku XX wieku, Urząd Miasta z 1926 r. i były ratusz z 1908 roku, wieże wyciągowe szybów I i II kopalni "Polska", kościoły (pw. Matki Boskiej Różańcowej, św. Jana Chrzciciela z 1901 roku, św. Augustyna z 1872 r. z zespołem trzynastu witraży, Kościół św.Piotra i św.Pawła z 1891 r.), Krzyż Męki Pańskiej w Chropaczowie, Zameczek z 1859 roku, schron bojowy z 1937 roku oraz wieża ciśnień z 1909 r.

Na terenie Świętochłowic działają: Huty Florian i Zgoda, "Pollena-Malwa", fabryka opon Michelin, fabryka silników Volvo oraz firma spedycyjna – "Delta Trans"; funkcjonuje tu także Śląski Park Przemysłowy.

 

Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola